בדיקות משפטיות שיש לבצע כאשר מבקשים לפתוח עסק קמעונאי
מזל טוב. החלטת להקים עסק קמעונאי. אולי זו חנות בגדים, אולי מספרה, אולי משרד תרגומים אולי עסק למזון מהיר אולי חנות מכולת, קצביה, פאב, בר יין, משרד שליחויות או כל עסק קמעונאי אחר. אחרי שעשית תוכנית עסקית (בתקוה שעשית ולא סמכת על "תחושת הבטן" שלך ועל כך ש"יהיה בסדר") והגעת למסקנה שיש לעסק סיכוי להצליח, הגיע הזמן לעשות סדר בנושאים המשפטיים הרלוונטים לפתיחת עסק חדש. להלן מספר נושאים חשובים, שיש לתת עליהם את הדעת כאשר מבקשים לפתוח עסק קמעונאי.
הסכם עם שותפים העסקיים
הדבר הראשון שיש לעשות הוא לסדר את העניינים עם השותפים העסקיים. כדי לעשות זאת צריך להכין הסכם מייסדים. בהסכם המייסדים מסדירים השותפים את כל הנושאים העסקיים והכספיים ביניהם. (ראו כתבה נפרדת). אם אין שותפים עסקיים, ניתן לגשת ישר לבחירת האישיות המשפטית לפתיחת העסק.
בחירת האישיות המשפטית לפעולת העסק
ישנן מספר אפשרויות משפטיות לניהול עסק. הדבר החשוב הוא להתאים את האישיות המשפטית לצרכים העכשווים של בעל העסק. לדוגמא יתכן ובמועד פתיחת העסק כדאי לעוסק לפעול כעוסק מורשה ולא כחברה בע"מ ויתכן שלשותפים עסקיים כדאי יהיה לפעול באמצעות שותפות ולא כחברה בע"מ. ויתכן כי בהמשך כדאי יהיה להפעיל העסק באמצעות הקמת חברה בע"מ. השיקולים הם מגוונים וספציפיים לכל עסק ויש חשיבות לקבלת יעוץ הן משפטי מעורך דין והן חשבונאי על ידי רואה חשבון.
הקמת חברה
אם החליט העוסק או העוסקים כי האישיות המשפטית המועדפת הינה חברה בע"מ יש צורך בהקמת חברה. לאחר התיקון לחוק החברות משנת 1999 יכול גם אדם בודד להקים חברה בע"מ ולהחזיק את כל מניותיה. הקמת חברה אפשרית בתנאי שמטרותיה אינן נוגדות את החוק, אינן לא מוסריות או סותרות את תקנת הציבור. על מנת להקים חברה יש להגיש לרשם החברות בקשה לרישום חברה ולצרף לה עותק של התקנון, הצהרת בעלי מניות והצהרה של הדירקטורים הראשונים על נכונותם לכהן כדירקטורים.
עבור הקמת חברה יש לשלם לרשם החברות אגרת רישום. עלות האגרה נכון להיום הוא 2,345 ₪. מי שמקים חברה צריך לדעת כי קיימות חובות דיווח שונות לרשם החברה וכן תשלום של אגרה שנתית, ולפחות פעם בשנה יש לשלוח לרשם דו"ח שנתי.
כמו כן חשוב לזכור, כי על פי חוק החברות חייבת חברה (לעומת עוסק מורשה בודד) למנות רואה חשבון מבקר שיבקר את הדו"חות השנתיים שלה, דבר שכמובן מגדיל את ההוצאות הרבות של עסק בתחילת דרכו.
פתיחת תיק במע"מ, מס הכנסה ובטוח לאומי.
לאחר קבלת ההחלטה על סוג האישיות המשפטית שהעסק יפעל והקמתה, במידת הצורך יש לפתוח תיק במס הכנסה, מע"מ ובטוח לאומי. פתיחת חשבון בנק. אם מדובר בפתיחת חשבון דביטורי לחברה בע"מ, הבנק בד"כ יבקש ערבים בשר ודם לחברה. כמו כן הבנק דורש מחברה כי מסמכי פתיחת החשבון, לרבות זכויות החתימה בחברה יאומתו על ידי עורך דינה של החברה.
הסכם שכירות
כל עסק המבקש לשכור נכס כדי להפעיל בו את העסק, צריך לדאוג לעריכת הסכם שכירות מסודר. חשוב לבדוק קודם להתקשרות, שאכן תכנית בנין העיר (תב"א) במקום השכירות מאפשר להפעיל את העסק במקום המבוקש שאותו רוצים לשכור. אי בדיקה כזו עלולה לגרום לסגירתו על ידי הרשות המקומית כמו גם לתביעות של השכנים בבתים המשותפים שם מתנהל אותו עסק. דוגמא לפתיחה של עסק בדירת מגורים, שאינו מתאים לתב"א של "מגורים" הוא מעון או משפחתון או גן ילדים. על מנת לפתוח עסק מסוג זה יש, ככל הנראה, צורך לקבל מהרשות המקומית התר לשימוש חורג שעולה כשלעצמו (אם הרשות מאשרת) כסף רב. (יש מגמות סותרות בפסיקה). חשוב גם לדאוג לנקודת יציאה בהסכם השכירות, אם הוא נעשה לתקופה ארוכה, למקרה שהעסק לא יצלח.
רישיון עסק
רישיון עסק הוא נושא שרבים מתעלמים ממנו. חלק מחוסר ידיעה וחלק בידיעה ברורה. התעלמות כזו עלולה לעלות ביוקר. חוק רישוי עסקים קובע כי לשר הפנים יש סמכות לקבוע בצווים עסקים טעוני רישוי. בצו רישוי עסקים (עסקים טעוני רישום) תשמ"ה 1995. נקבעו העסקים שהפעלתם טעונה רישיון עסק. את הבקשה למתן רישיון עסק, מגישים לרשות המקומית שם רוצים להפעיל את העסק. לעיתים הפעלת עסק דורשת אישורים של גורמים נוספים למשל, אישור משרד הבריאות, משטרה, משרד התמ"ס וכיו"ב. בין העסקים שנקבע בצו רישוי עסקים כי יש צורך ברישיון עסק כדי להפעילם מכוני קוסמטיקה, מניקור ופדיקור, מספרה, מכון לכתובות קעקע, מכון מסג', בית אוכל, בית קפה, מסעדה, בר, חנות ששטח המכירות הוא לפחות 500 מ"ר, מכבסה, ניקוי יבש ,אחסנה, עסק שליחויות, מכון כושר, מרפדיה, כריכיה, מוסך ועוד עסקים רבים.
רצוי לבדוק האם העסק שרוצים לפתוח דורש קבלת רישיון עסק ולבדוק קודם לביצוע השקעות כספיות במה כרוכה השגת הרשיון. פתיחת עסק ללא רישיון עלולה לגרום לסגירה מנהלית על ידי הרשות המקומית, הגשת כתב אישום בגין ניהול עסק ללא רישיון ואף קבלה של צווי סגירה נגד העסק, דבר שעלול לגרום לירידת ההשקעות בעסק לטמיון.
אלו הם מקצת הנושאים שעל מי שמתכוון לפתוח עסק קמעונאי לבדוק. יש כמובן נושאים נוספים הן כלליים והן נושאים היחודיים לעסקים מסויימים. בכל מקרה, טוב יעשה מי שמתכוון לפתוח עסק אם יבדוק את הנושאים המשפטיים החלים עליו, קודם לביצוע של השקעות כספיות כלשהן.
בהצלחה.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
* המידע הכלול במאמר הינו מידע אינפורמטיבי בלבד ואינו מהווה תחליף ליעוץ משפט פרטני. כל המסתמך על האמור לעיל מבלי לקבל יעוץ משפטי פרטני עושה זאת על אחריותו בלבד.